Tervetuloa Kirstin kammariin

Tervetuloa Kirstin kammariin
"Hiljennä, hellitä, huolehdi itsestäsi!"

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Uusi elämä



Olen ruvennut nukkumaan aamulla pidempään kuin Mies ja hän laittaa nyt aamiaisen valmiiksi. Minä teen sen aina Suomessa. Ihanaa tulla valmiiseen pöytään. Kun ollaan syöty, hän korjaa pöydän ja tiskaakin. Mikä minulla on täällä ollessa? Ennen minulla oli puutarhuri, nykyään taloudenhoitaja-kotiapulainen. Hän keittää päiväkahvia parhaillaan. Menemme terassille juomaan kaffetta.

Mies ostaa Kauppahallista erilaisia kaloja. Tänään hän oli ostanut espadaa niin paljon, että riittää kahdeksi päiväksi. Vihreitä papuja, espadaa, salaattia ja pieni pottu. Perunat ovat erittäin hyviä täällä niinkuin muutkin kasvikset ja juurekset. Kanakin on ihan erilaista kuin meidän vetiset palaset. Olemme syöneet kalaa ja kanaa vuorotellen. Vieressä muutama dourada, oikein hyvä kala maultaan, Robalo on vielä parempi. Hieman kuin ahven.

Mitenkähän olisi tonnikala-kinkku jouluksi. Tässä laitetaan sopivia annospaloja. Tonnikalaa emme vielä ole ehtineet ostamaan. Tonnikalapihvi ja paistettuja sipuleita voisi olla maistuva illallinen.

Olen huomannut jo tänä lyhyenä aikana, jonka olen asunut Madeiralla, että on se erilaista elämää kuin olla turistina täällä. Ruoan laitan enimmäkseen itse paitsi tiistaisin. Silloin on Miehen  vuoro niinkuin koto-Suomessakin. Huoneet on siivottava itse ja pyykit pestävä. Talon varustukseen kuuluu pesukone ja kuivuri, kahvimasiina, vesipannu ja leivänpaahdin sekä jääkaappi jossa pakastelokero, hella, jossa neljä kaasupaikkaa ja kaksi sähkölevyä. Kattilat ja paistinpannut hylkäsimme heti. Näyttivät niin huonoilta. Kupit ja lautaset olivat eri paria, säröisiä ja lasit erilaisia. Janne kävi ostoksilla, osti uusia astioita, kattiloita ja pannuja. Kyllä nyt pärjäämme. Kolmannessa kalakuvassa komeilee rivi Espada pretoja. Kalakauppias perkaa kalat hienosti meille. Hän osaa varoa teräviä hampaita ja nylkee ne taitavasti ja leikkaa fileiksi. Tänään paistan espadaa ehkä leivitän ne etteivät mene kippuraan pannussa, kun ovat niin tuoreita. Häntäpuolet laitan kenties soppaan. On ihan kivaa kokata, kun on hyviä raaka-aineita.
Tänään on puolipilvinen päivä. Harmaita pilviä seilailee Funchalin ylitse ja ripottelee silloin tällöin vettä. Säätila vaihtuu äkkiä. Nyt kun vilkaisen ulos, taivas on kirkkaan sininen ja lämpö puskee ikkunoiden lävitse. Talvea ajatellen hyvä, että yksi puoli talosta on auringossa jos se sattuu paistamaan. Ikkunat ovat yksinkertaiset, eivät paljon lämpöä pidä.Ulko-oven alta näkyy viiru pihaa. Sieltäkin tuulee kylmästi sisään. Pitäisi kirjoittaa lista, tavaroista ja vaatteista, joita pitäisi tuoda kotoa, että pärjäisi hyvin sen kylmemmän ajan.

Alan vähitellen kotiutua taloon. Olohuoneessa on takka, mutta se ei varmaan paljon lämmitä. Siinä on reikä suoraan katolleja ja se vie tilaa puoli seinää. Sinne kohoavat lämmöt aika nopeasti.. 

Kemiönsaaren kirjoittajilla, (heidän kanssaa olin kurssilla viimesyksynä ja talvena), kokoontuvat marraskuun lopussa Västanfjärdin kirjaston vintillä yhtenä viikonloppuna. Olisi ollut kivaa olla mukana, mutta olemme silloin varmaan täällä ja saan kirjoitella MSL:ään tehtäviä. Kivaa sekin. Sinne saa lähettää muitakin tekstejä kuin tehtäviä. Kirjoja on vielä monta lukematta. Voin tuoda vielä yhden lastin, kun tulemme tänne Välimeren risteilyn päätyttyä. Tavarat täytyy vaan raahata sinne risteilylle, kun lennämme Barcelonasta suoraan takaisin Funchaliin.

Ei kommentteja: